Supersaksofonist Trygve Seim sier Drammen Sacred er en spennende og utrolig viktig festival. Nå er han klar for Portåsen. Er du?
«Jeg begynte å synge diktet som om det allerede var komponert en melodi til sangen. Dette har aldri skjedd meg, verken før eller siden.»
Det er Trygve Seim som forteller om første gangen han åpnet en bok med dikt av den persiske poeten Jelaluddin Rumi. Det var Buskeruds egen sangerinne, nå avdøde Anne Lise Berntsen, som hadde gitt Seim diktsamlingen og bestilt melodier til tekstene. Som altså traff den internasjonalt hyllede saksofonisten med en kraft han ikke hadde forestilt seg.
Et langt vennskap
«Det var for meg begynnelsen på et langt vennskap med Rumi», sier Seim.
I 2013 bestilte sangerinnen Tora Augestad flere sanger basert på samme poesi.
«Dette ble til sangsyklusen «Rumi Songs», som ble innspilt av produsent-legenden Manfred Eicher, og utgitt på hans prestisjetunge, tyske plateselskap ECM i 2016», forteller han.
En begivenhet
Og det er nettopp «Rumi Songs» han har med seg når han søndag kveld entrer lavvoen i Portåsen sammen med nevnte Augestad, Frode Haltli på akkordeon og Svante Henryson på bass. Det er med andre ord litt av et stjernelag Drammen Sacred har å by på under åpningshelgen.
«I tillegg medvirker også poeten Erling Kittelsen med resitasjoner av hans egne norske gjendiktninger av Rumi, samt med fortellinger om Rumi og hans liv», forteller Seim.
Kittelsen tør være kjent for mange drammensere etter å ha samarbeidet med byens egen stuntpoet og lyriker, Triztán Vindtorn, i mange år.
Når Trygve Seim blir bedt om å si noe om sine medsammensvorne på scenen, nøler han ikke med å ta fram de store bokstavene:
«Augestad, Haltli og Henryson er alle tre fremragende musikere med hver sin internasjonale karriere som solister. Det er en begivenhet å få samlet disse tre under samme tak».
Særdeles spektakulært
Begivenheten finner altså sted i Herman Wildenveys rike. Der kan du altså sitte i lavvoen som for anledningen vil ha veggene brettet opp. Og når Seim løfter saksofonen, vil du kunne høre persisk poesi, tonesatt av en norsk nestor samtidig som du får solnedgangen over Eikerbygdene midt i syninga. Men merk: Det er kun plass til 60 personer i lavvoen. Så hvis du vil ha med deg den intime og særdeles spektakulære begivenheten, gjelder det å være kjapp med billettbestillingen. Den gjør du her:
Viktigere enn noensinne
«Du gir altså ut ut plater på prestisjeselskapet ECM og er kritikerrost internasjonalt. Hvordan opplever du å komme til en liten festival som Drammen Sacred?»
«Drammen Sacred er muligens ikke verdens største festival, sier Trygve Seim.
«Men det er en spennende og ikke minst meget viktig festival. Den bidrar til å knytte mennesker sammen på tvers av kulturell og nasjonal bakgrunn, og på tvers av landegrenser. Festivalen er også med på å øke toleranse og forståelse oss mennesker imellom. I en tid da lederne for våre største nasjoner her på kloden er mer opptatt av å gjøre det motsatte, er Drammen Sacred viktigere enn noensinne.»