News item image

Drammen Sacred går til røttene

«En helt enorm respons. Dette hadde jeg virkelig ikke regnet med», sier Ivar Flaten.

Det begynte som en luftig idé. Men den skulle snart finne jordsmonn å vokse i. Hva med å invitere drammensere med ulik etnisk bakgrunn til å skrive om røttene sine? Ikke bare det. På sitt eget språk. Med sitt eget alfabet.

«Tanken kom da vi hadde bestemt oss for at temaet for årets festival var Røtter», forteller Ivar Flaten, styreleder i Drammen Sacred.

På rekordtid

«Det finnes rundt 150 ulike nasjonaliteter i Drammen. Folk vokser og trives her i byen, men har altså røttene sine andre steder. Dette må vi se på som en verdi, en rikdom som vi kan dele med hverandre. Det betyr noe for alle hvor de kommer fra».

Som sagt, så gjort. For noen måneder siden sendte Drammen Sacred ut en invitasjon til byens befolkning. «Fortell om røttene dine». Og svarene uteble ikke.

«Ja, du verden. Vi fikk inn nærmere 50 bidrag. På rekordtid. Responsen var nesten overveldende», sier Flaten.

Tekstene som er kommet inn, er brukstekster. Ikke bare skal de deles på festivalens ulike digitale plattformer, de blir også en del av årets grafiske uttrykk.

Utdrag fra årets design signert Stian Kittilsen. Her er det skapt rom for ulike språk og alfabeter fra hele verden.

Nytt og lekkert

«Stian Kittilsen har skapt årets design. Der blir de innsendte tekstene brukt», forteller Reidun Svabø, daglig leder for Drammen Sacred.

«Ideen er å vise helt konkret, med ulikt språk og ulike alfabeter, hvor vi som innbyggere i Drammensområdet har våre kulturelle og nasjonale røtter. Jeg synes det er blitt et utrolig kult, annerledes og lekkert design.»

Drammensere som har sendt inn tekster til festivalen vil bli presentert av Drammen Sacred, i ulike kanaler, de nærmeste månedene og ukene, både i form av tekst, grafikk og bilder. Sistnevnte vil festivalens mange flinke fotografer fra kameraklubben i byen bidra til, i et strålende samarbeid med fotograf Nina Holtan. Og hvis du ser nøye på bildet av Reidun Svabø og Ivar Flaten her, får du en ide om det fotografiske uttrykket fotofolka jobber med.

«Gjennom dette prosjektet tror vi folk i byen kan bli litt bedre kjent med hverandre og bakgrunnshistoriene ulike drammensere bærer med seg», sier Ivar Flaten.