Beskrivelse
Vi feirer festivalens 10. utgave med en line-up av festivalartister og musikere fra hele tiårsperioden. Festivalens hovedidé er å samle musikere og andre kunstnere for å møtes i et åpent og lyttende fellesskap. Denne konserten konkretiserer festivalens «ånd» ved at svært ulike musikere og musikktradisjoner møtes i en feiring av fellesskap i mangfold. Produsent Ivan Mazuze er selv musiker med røtter fra Mozambik og har vært deltaker i festivalen ved flere anledninger gjennom årene. Nå er han ansatt som produsent hos Interkultur i Drammen kommune og er en av festivalens nærmeste samarbeidspartnere.
Sammen med festivalens styre har han satt opp et program hvor følgende venner av festivalen kommer til å delta (flere kan komme til i løpet av sommeren):
Rohini Sahajpal
Rohini kommer fra en musikalsk familie med rotfeste i indisk klassisk musikk. Instrumentet hun spiller er strenge-instrumentet Sitar. Rohini ble ferdig utdannet som lege i 2007, og har siden hun var liten hatt undervisning i indisk klassisk musikk, først av sin far, Shri Lal som er en multiinstrumentalist, og i de senere år som elev av en av indias største, nå-levende musikere, fløytisten Pt. Hariprasad Chaurasia. Rohini har spilt på mange store scener i Norge og India, bl.a. Molde Jazzfestival, Festspillene i Harstad, Det Norske teater, og har ved flere anledninger turnert med Rikskonsertene. Hun har spilt med mange fremtredende norsk musikere, bl.a. Jon Balke og Helge Nordbakken, og har mottatt flere kulturstipender og musikkpriser.
Shri Lal
Shri Lal ble født inn i en musikalsk familie i Nurmahal, Punjab, India, og lærte først musikk fra sin far. Senere har han fått undervisning og veiledning fra bl.a. den kjente indiske fiolinisten Dr. L. Subramaniam. Shri Lal kom til Norge som student i 1974, og valgte å bosette seg og stiftet familie her. For tiden jobber han som musikklærer på Oslo musikk og kultur skole. Han er multi-instrumentalist, men har fiolin som hovedinstrument.
Mirjam Shirin Kammler
Cellisten Mirjam Shirin Kammler har gjort seg bemerket gjennom konsertspill lokalt og nasjonalt. Hun kvalifiserte seg til finalen i NRKs Unge solister allerede i 2013 og er en av landets fremste unge musikere. Hun studerte ved Norges Musikkhøgskole fra høsten 2014 med professor Truls Mørk. Hun spiller i flere ulike ensembler og prøvespiller i sommer som gruppeleder i Jönköping Sinfonietta.
Espen Ejö (Jørgensen)
Renesansemennesket Espen Jørgensen har igjen gjenoppfunnet seg selv, og kommer til Drammen Sacred under sitt nye artistnavn Espen Ejō. Han har brukt de siste årene etter bluegrassflørten med Jørgen og Jørgensen til å etablere en helt ny måte å setter sammen toner og lyder på, hvor han benytter funnede objekter og opptak fra natur og miljø som bakteppe for sine vakre akustiske gitartoner. Espen jobber etter en metode hvor tilstedeværelse og tilfeldigheter er viktige stikkord. Eller som det heter så vakkert på engelsk; Serendipity. Espen Ejō lager filmmusikk til filmen DU lager – inni deg selv.
Espen Ejō spiller Stedsbestemt tilfeldighetsmusikk bygget på zen buddhistiske prinsipper om å akseptere og bruke hva som enn oppstår
Matamba
Den eksentriske, argentisk-fødte artisten Matamba, gjorde inntrykk verden over med sin alternative sound og stil allerede fra hans første album i 2008 “Estilo Dread”.
Oppveksten i “the hood” i Bolivia, med flere år på gata som stoffmisbruker, har formet Matamba til den mannen han er idag. Lidenskapen for musikk startet i kirken, hvor han startet sitt første hardcore rockeband, K-Rux. I samme åndedrag satte han igang bevegelsen “La Raza” (rasen), som ble til en kulturell bevegelse til og med utover Bolivias grenser. Han fylte konsertsaler overalt, ikke med fans, men med søster og brødre som kollektivt ble en del av bevegelsen.
I 2016 besøkte han Norge for aller første gang, og satte sterke spor blant publikum, både i Drammen og i Bergen. I 2017 var han Drammen Sacred Music Festivals artist in residence. Dette er en LIVE artist verdt å oppleve!
Han ble nominert ambassadør for «Ricky Martin Foundation» i 2008 med kampanjen «Browse Protected» for økt bevissthet om menneskehandel, beskyttelse av barn og tenåringer, og har jobbet med kampanjer i kampen mot mobbing.
I Latin-Amerika er Matamba allerede et prisvinnende musikkikon, og har i de siste årene delt scene med band som Julian Marley, DMX, Capleton, Sizzla, Rihanna, The Black Eyed Peas, Marilyn Manson, Prodigy, Los Cafres, Faith No More og selvfølgelig med mange flotte latin- og afro-karibiske artister som The Wailers, Fidel Nadal, The Skatallites, Nonpalidece, NoTeVaAGustar, Dread Mar – I, Godwana, Calle 13, Los Fabulosos Cadillacs og Shakira.
Svein Westad
Svein Westad er først og fremst kjent som folkemusiker med munnharpe som hovedinstrument. På dette instrumentet behersker han de fleste sjangre innen musikk, fra indiske ragas til norske folkedanser. Han begynte for alvor å spille munnharpe sist på 1980 tallet, og har siden den gang deltatt på utallige kappleiker og konserter, de siste både i inn- og utland. Munnharpa har brakt han til eksotiske steder, som Kirgisistan, Jakutia, Japan og Indonesia og Nepal. Han har vært gjestelærer ett år i munnharpe ved Nepal Music Center i Katmandul. Svein kjenner godt til både rytmer og melodier innen musikk både fra Midt-Østen og fra Østen.
I årets Drammen Sacred har han med seg en gruppe på fire musikere i «Flerkulturelt Sufi Ensemble»: Jan Khelil er fra Khobany i Syria. Han er utdannet som lærer, men har siden han var ung lært både musikk og sang av medlemmer i sin familie. Mohamad Ali er en musiker som i sitt hjemland Syria har musikkutdannelse både innen komposisjon, regi og ledelse. I tillegg til å være en dyktig perkusjonist, spiller han også diverse tangent-instrumenter. Sirvan Abdollahi kommer fra det kurdiske området vest i Iran. Han har studert både gitar og fiolin i hjemlandet, og har deltatt på en rekke konserter i Iran og i Irak. Han er en utmerket vokalist og formidler sanger i stedlig kurdisk tradisjon, men også av persisk opprinnelse. Konstantin Georgiev er fra Bulgaria, han er utdannet ved musikkuniversitetet i Plovdiv øst i landet. Han er en virtuos på sin gadoulka, ei lita fele som er en viktig del av bulgarsk folkemusikk.
Kilema
Kilema er en kjent og kjær artist for Drammen Sacred Music Festival, og har deltatt som artist hele tre ganger tidligere. Han er en mester på å spille de tradisjonelle instrumentene Marovany, Kabosy og Katsà, og det er gjennom dem at han bærer med seg den magiske, rytmiske sjelen av Madagaskar hvor enn han går. Kilema er for tiden bo satt i Encinarejo-Cordoba i Spania og turnerer rundt og sprer mye glede og kjærlighet med sin gledesfylte musikk.
Billetter kr. 200,- / 100,- u. 25 år + billettavg. Lenke for kjøp av billetter her